Limoncello maken is relatief eenvoudig. Er is niet meer nodig dan alcohol, suiker, water en ….. citroenen. Het belangrijkste is natuurlijk de verhouding van de ingrediënten en elk recept dat online te vinden is, is wel verschillend wat dat betreft.
Enkele jaren geleden, tijdens een korte sabbatical, hadden we het plan om ons in te zetten voor ‘De Warmste Week’. We zouden ambachtelijke limoncello maken!!
In onze zoektocht naar ‘het beste’ recept, hebben we geëxperimenteerd met verschillende verhoudingen om uiteindelijk tot drie recepten te komen die wij ‘best in class’ vonden.
Nadien hebben we een ‘degustatie-panel’ samengebracht (waaronder 1 rasechte Italiaanse restauranthouder) om onze drie recepten, samen met één bekende limoncello uit de supermarkt, blindelings te evalueren. Deze laatste (we gaan geen namen noemen….) werd unaniem als minst lekkere bevonden.
Uit onze eigen creaties, kwam ons derde recept als beste naar voor. (zie scorebord). IL TERZO was geboren. Limoncello di Sabatico verwijst uiteraard naar de periode waarin we dit hebben gerealiseerd.
De dag nadien hebben we 200 bio-citroenen in huis gehaald, goed voor een productie van 72 flesjes die we hebben verkocht voor het goede doel.